Frissítő koktélok
2008.03.03. 14:53
Frissítő koktélok
zöldség- és gyümölcslevekből.
Frissítő koktélok
Frissítő koktélok
zöldség- és gyümölcslevekből.
Sokszor hallhatunk lékúrákról, léböjtökről, de hogy milyen alapanyagokból készült levek kellenek hozzá, azt kevesen tudják. Ezek a nyáron üdítő, télen tápláló levek nem csak böjtölésre jók, és nem csupán fogyó- és tisztítókúrák alapanyagai lehetnek. Kiemelkedő szerephez jutnak az alternatív gyógyászatban és az egészséges táplálkozás mindennapi kiegészítésére is használhatjuk őket, különböző betegségek megelőzésében is.
A zöldség- és gyümölcslevek a szervezet számára könnyen hozzáférhető, természetes vitamin- és ásványianyag-források, amelyeket kellemes ízűk és zamatuk miatt könnyen megszerethetünk.
A zöldség- és gyümölcslevek igen sokrétűek, akár mártások alapjaként, sőt levesnek elkészítve is jól használhatók. Az alábbi receptek biolevek felhasználásával készültek
Sárgarépalé - napozás előtt
A nyár visszavonhatatlanul beköszöntött, a napsütésnek azonban kellemetlen hatásai is jelentkeznek. Még egy kevésbé érzékeny bőrű embert is megvisel az elvékonyodott ózon alatt történő napozás. Igazi védelmet önmagukban már a sokfaktoros napkrémek sem jelentenek - habár használatuk napozáshoz elengedhetetlen, bőrünk védelmét belsőleg is támogatnunk kell. Ehhez javasolt a frissen préselt vagy bio sárgarépalé, amely a kiemelkedően magas béta-karotintartalma miatt felkészíti és óvja bőrünket a káros sugárzástól. Ráadásul lebarnult bőrünk színe sokkal tartósabbá válik. Nyaralás, napozás előtt egy-két héttel napi 2 dl fogyasztását ajánlom. Cukorbetegek is ihatják!
Vitamindús wellness-ital reggelihez
Ha frissek és üdék szeretnénk maradni egész nap, együnk müzlit vitamindús gyümölcsitallal. Facsarjuk ki 2 sárgarépa, 1 barack, 1 maroknyi meggy levét, és öntsük rá a müzlire.
Aszalt szilvás sárgadinnye piros szőlőlével
Hozzávalók: egy nagy érett sárgadinnye, szőlőlé, natúr joghurt, aszaltszilvalé, mandulaforgács
Elkészítése:
a sárgadinnye húsát kockázzuk fel, majd locsoljuk meg jó alaposan pirosszőlőlével, és tegyük hűtőbe két órára. A natúr joghurtba tegyünk egy kanál aszaltszilvalevet, és kanalazzuk a szőlőlében érlelt dinnyére. Tálaláskor pirított mandulaforgáccsal szórjuk meg. Felejthetetlen gyümölcsorgia.
Immunerősítő fekete rizbizlis almalé
Remek frissítő és immunerősítő ital, mely a nyári nátha és hasmenés ellen is véd.
Hozzávalók:
2 megtisztított, felvágott alma v. 2 dl almalé, 50 g fekete ribizli vagy 1 dl fekete ribizlilé, fél dl víz, 2 kávéskanál citromlé és ízlés szerint méz
Elkészítése:
tegyük az almát és a ribizlit (vagy a leveket) a vízzel együtt egy kisebb lábosba, és forraljuk fel. Alacsony hőfokon melegítsük még 10 percig, majd szűrjük le a gyümölcsöt - ha abból készült. Tegyük bele a citromlevet és a mézet. Hűvösebb nyári estéken ihatjuk melegen, de le is hűthetjük, ha úgy jobban kívánjuk.
Gyümölcslé-kalauz
Céklalé:
immunerősítő, daganatgátló hatóanyagokat tartalmaz, ezért jó daganatos és immungyenge betegeknek. Magas folsavtartalma miatt terhesség idején, savtermelést csökkentő hatása okán gyomorpanaszok esetén ajánlott fogyasztani.
Almalé:
megnyugtatja a gyomor-, bélnyálkahártyát, mérsékeli a hasmenést; pektintartalmának köszönhetően emésztéstámogató, salaktalanító. Csökkenti a koleszterinszintet, és mérsékeli az érelmeszesedést.
Uborkalé:
gyulladáscsökkentő, vízhajtó, hólyagfertőtlenítő, gátolja a vesekőképződést, serkenti a salaktalanítást, magas szteroltartalma miatt csökkenti a keoleszterinszintet.
Körtelé:
mérsékeli az emésztőszervi gyulladást, tisztítja a béltraktust; vizelethajtó és csökkenti a húgysavszintet; részt vesz a csontritkulás megelőzésében.
Sárgabaracklé: székletrendező, sok sejtvédő antioxidánst tartalmaz, magas Mg-tartalmának köszönhetően javítja a stressztűrő képességet, feszültségoldó.
Forrás: Biovital-Melissa Egészség- és Wellnessközpont
|