| 		
		 
 Frissítő koktélok
  2008.03.03. 14:53 
Frissítő koktélok
zöldség- és gyümölcslevekből.
   
Frissítő koktélok 
 
Frissítő koktélok 
zöldség- és gyümölcslevekből. 
 
Sokszor hallhatunk lékúrákról, léböjtökről, de hogy milyen alapanyagokból készült levek kellenek hozzá, azt kevesen tudják. Ezek a nyáron üdítő, télen tápláló levek nem csak böjtölésre jók, és nem csupán fogyó- és tisztítókúrák alapanyagai lehetnek. Kiemelkedő szerephez jutnak az alternatív gyógyászatban és az egészséges táplálkozás mindennapi kiegészítésére is használhatjuk őket, különböző betegségek megelőzésében is. 
 
 
A zöldség- és gyümölcslevek a szervezet számára könnyen hozzáférhető, természetes vitamin- és ásványianyag-források, amelyeket kellemes ízűk és zamatuk miatt könnyen megszerethetünk. 
A zöldség- és gyümölcslevek igen sokrétűek, akár mártások alapjaként, sőt levesnek elkészítve is jól használhatók. Az alábbi receptek biolevek felhasználásával készültek 
 
Sárgarépalé - napozás előtt 
A nyár visszavonhatatlanul beköszöntött, a napsütésnek azonban kellemetlen hatásai is jelentkeznek. Még egy kevésbé érzékeny bőrű embert is megvisel az elvékonyodott ózon alatt történő napozás. Igazi védelmet önmagukban már a sokfaktoros napkrémek sem jelentenek - habár használatuk napozáshoz elengedhetetlen, bőrünk védelmét belsőleg is támogatnunk kell. Ehhez javasolt a frissen préselt vagy bio sárgarépalé, amely a kiemelkedően magas béta-karotintartalma miatt felkészíti és óvja bőrünket a káros sugárzástól. Ráadásul lebarnult bőrünk színe sokkal tartósabbá válik. Nyaralás, napozás előtt egy-két héttel napi 2 dl fogyasztását ajánlom. Cukorbetegek is ihatják! 
 
Vitamindús wellness-ital reggelihez 
Ha frissek és üdék szeretnénk maradni egész nap, együnk müzlit vitamindús gyümölcsitallal. Facsarjuk ki 2 sárgarépa, 1 barack, 1 maroknyi meggy levét, és öntsük rá a müzlire. 
 
 
Aszalt szilvás sárgadinnye piros szőlőlével 
Hozzávalók: egy nagy érett sárgadinnye, szőlőlé, natúr joghurt, aszaltszilvalé, mandulaforgács 
 
Elkészítése: 
a sárgadinnye húsát kockázzuk fel, majd locsoljuk meg jó alaposan pirosszőlőlével, és tegyük hűtőbe két órára. A natúr joghurtba tegyünk egy kanál aszaltszilvalevet, és kanalazzuk a szőlőlében érlelt dinnyére. Tálaláskor pirított mandulaforgáccsal szórjuk meg. Felejthetetlen gyümölcsorgia. 
 
Immunerősítő fekete rizbizlis almalé 
Remek frissítő és immunerősítő ital, mely a nyári nátha és hasmenés ellen is véd. 
 
Hozzávalók: 
2 megtisztított, felvágott alma v. 2  dl almalé, 50  g fekete ribizli vagy 1 dl fekete ribizlilé, fél dl víz, 2 kávéskanál citromlé és ízlés szerint méz 
 
Elkészítése: 
tegyük az almát és a ribizlit (vagy a leveket) a vízzel együtt egy kisebb lábosba, és forraljuk fel. Alacsony hőfokon melegítsük még 10 percig, majd szűrjük le a gyümölcsöt - ha abból készült. Tegyük bele a citromlevet és a mézet. Hűvösebb nyári estéken ihatjuk melegen, de le is hűthetjük, ha úgy jobban kívánjuk. 
 
Gyümölcslé-kalauz 
 
Céklalé: 
immunerősítő, daganatgátló hatóanyagokat tartalmaz, ezért jó daganatos és immungyenge betegeknek. Magas folsavtartalma miatt terhesség idején, savtermelést csökkentő hatása okán gyomorpanaszok esetén ajánlott fogyasztani. 
 
Almalé: 
megnyugtatja a gyomor-, bélnyálkahártyát, mérsékeli a hasmenést; pektintartalmának köszönhetően emésztéstámogató, salaktalanító. Csökkenti a koleszterinszintet, és mérsékeli az érelmeszesedést. 
 
Uborkalé: 
gyulladáscsökkentő, vízhajtó, hólyagfertőtlenítő, gátolja a vesekőképződést, serkenti a salaktalanítást, magas szteroltartalma miatt csökkenti a keoleszterinszintet. 
 
Körtelé: 
mérsékeli az emésztőszervi gyulladást, tisztítja a béltraktust; vizelethajtó és csökkenti a húgysavszintet; részt vesz a csontritkulás megelőzésében. 
Sárgabaracklé: székletrendező, sok sejtvédő antioxidánst tartalmaz, magas Mg-tartalmának köszönhetően javítja a stressztűrő képességet, feszültségoldó. 
 
Forrás: Biovital-Melissa Egészség- és Wellnessközpont  
  
	         
		 
	        
	        |