| 
 Néhány mondat a táplálkozásról  2011.03.07. 17:48 
	Néhány mondat a táplálkozásról 
	A paleolit táplálkozás mint látom, jó nagy felbuzdulást okozott (akadnak bőven vélemények pro és kontra).  
	Szendi Úr nem azt mondta, hogy most mindenkinek át kellene térni a paleo táplálkozásra, mert egészségtelenek a gabonák, a tejtermékek, a fruktóz. Ő arra hívja fel a figyelmet, hogy az immunrendszer nagyon alulműködő volta miatt sokkal nagyobb allergénreakciók zajlanak a belekben, mint ezelőtt mondjuk 50 évvel ezelőtt. Az immunológiai folyamatok nagy része a bélrendszerben zajlik, hiszen a bekerülő táplálék nagy része gyakran úgy működik, mint allergén (köszönhető ez többek közt az adalékanyagoknak, tartósítószereknek). Az immunrendszernek sok megoldandó feladata van.  
	A paleo táplálkozásnak a lényege, minél kevesebb olyan anyagot bevinni, amihez még nem szokott hozzá a szervezet. Mert a búza és társai gluténje ilyen fehérje. Sokkal rövidebb ideje szerepel étrendünkben, mint az immunrendszer adaptációja megkövetelné.  
	A tej szempontjából az a veszély, hogy nyákosít, fehérjéje ragasz, ha a bélflóra rossz, akkor a felszívóhámot eltömíti, nincs, ami az emésztést tökéletesítené. De a glutén is ragaszt. Gondoljunk bele, mi a csiriz: liszt és víz = ragasztó. Vagyis a bélflóra és a felszívóhám tökéletlensége miatt károsak NAGY mennyiségben ezek a táplálékok.  
	Az igazi védelem a szervezet alapvető védekezési pontjainak betartása: vitaminok, organikus ásványok és nyomelemek, omega3 zsírsavak, bélflóra egészsége. 
	A prevenció lenne a szükséges megoldás. Egyébként ez áll a most nagy felháborodást kiváltott dohányzási tilalom mögött is. Nem a dohányzást kellene tiltani, hanem a tüdőnknek kellene tisztának, a nyálkahártyáknak épnek, és a léghólyagocskáknak egészségesnek lennie. Akkor a dohányfüst nem ingerelné. Persze a légszennyezettség is ront a helyzeten.  
	Vissza a táplálkozáshoz: a paleo táplálkozás alapja a hús, a zsírok, olajok. Nem tiltja az összes gabonaszármazékot, és tejterméket. Például megemlítette a zabkorpát és a sajtot. Ezen kívül fokozatosságot is ajánl a szerző. (Ez utóbbi egyébként is ajánlott mindenben.)  
	A kulcsszó: mértékletesség.  
	Szóval akinek nincs egészségi problémája, úgy étkezik, ahogy a szájíze megkívánja.  
	A szervezet legfőbb energiaforrásai a zsírok. Ha mellé szénhidrát is érkezik, az lesz energiaként felhasználva, a zsír depokba rendeződik, és a zsírpárnákat táplálja.  
	Tehát a paleo nem rossz, csak szokatlan, mert száz évig nem ezt hallottuk a tudósok szájából.  
	  
	Sokféle véleményt olvashattunk, olvashatunk a táplálkozásról. Szerintem nincs értelme vitatkozni, hiszen mindenki úgyis a saját feje után megy.  
	Vannak bizonyos szabályok, amiket betartok, de nem akarok egyik „táborhoz” sem csatlakozni. A hagyományos recepteket át lehet reformálni, hogy minél természetesebbek legyenek az alapanyagok, és minél megbízhatóbb forrásból szerezzük be őket. Persze nem kell mindenen változtatni, és természetesen nem azonnal, de egy-két dolgot érdemes kipróbálni és megfontolni a változtatást.  
	Most felsorolok néhány példát (hátha érdekel valakit). Hidegen sajtolt olajokat (oliva, napraforgó) használok. A margarint mellőzöm. Fogyasztok húst, de mértékkel. Nem használok aromákat, és kerülöm (amennyire lehet) az „előre gyártott”, a félkész, mirelit, és tartósítószerezett „ételeket” (már ha lehet annak nevezni ezeket). A gabonaféléket (pl.: a finomlisztet a teljes kiőrlésűvel) és a cukrokat keverem. Sok folyadékot iszok. És van még egy dolog, ami lényeges: élvezem az evést. Egyébként azon a véleményen vagyok, hogy „józan paraszti ésszel” mindenki eltudja dönteni, hogy neki mi a jó, mit akar. Nem tudom, hogy ki hogyan látja a dolgokat. És ami a legfontosabb: nem akarok senkit befolyásolni. Úgy gondoltam, hogy megosztom Veletek a véleményem. Ennyi. Nekem se, és senkinek se higgyetek el mindent (sőt! semmit!) magyarázat nélkül, hanem mielőtt elfogadnál bármit is, kérdezz és kételkedj! Nem véletlenül vagyunk GONDOLKODÓ lények. 
	  |